Tentoonstellingen bij Galerie Jacoba Wijk
2003 2006 2008 2008 2009 2009 2011 2012 2012 2013

Christiaan Kuitwaard (1965) schildert de stilte. De schaduw is zijn onderwerp, het schimmenrijk zijn werkgebied.
Grijstonen vertroebelen niet, zij verduidelijken juist. Door de schemering te schilderen worden andere waarden zichtbaar. "Een schaduw kan omarmen", zegt hij, "dan is er sprake
van geborgenheid." Bij "vretend licht" gebeurt iets anders, dan worden omtreklijnen aangetast. "Het voorwerp gaat op in de omgeving en wordt van zijn lijfelijkheid ontdaan."
Kuitwaard schildert afwisselend interieurs, stillevens en landschappen. Hij heeft zijn thematiek overzichtelijk ondergebracht in drie verschillende categorieën: "Het stilleven omvat de ruimte van je oog tot ongeveer anderhalve meter, het interieur gaat van anderhalf tot zes à zeven meter en het landschap is van zeven meter tot oneindig."
Kuitwaard rangschikt zijn schilderijen naar de datum van gereedkoming. Het zegt iets over zijn wetenschappelijke manier van werken. Zelfs in zijn schetsboeken is elke tekening keurig gekaderd en zorgvuldig gedateerd. "Het is mijn manier om grip te krijgen op de tijd".
Het recente werk is geschilderd in een extreem sfumato, wat de relativering nog verder verhevigt. Hij heeft een voorkeur voor kleine doeken en spreekt gekscherend over het "arm-oksel formaat". Een schilderij moet onder de arm meegenomen kunnen worden, Kuitwaard meet het liefst met de menselijke maat: "Een groot schilderij schreeuwt tegen mij, een klein schilderij praat met mij". Zo laat hij de stilte spreken met een warm geluid.

Tekst : Susan van den Berg. Uit : Tableau Fine Arts Magazine nr. 6 2007

Website: www.christiaankuitwaard.nl